Aynı zamanda bu platformlarda:

IPI Özgür Sohbetler: Türkiye podcast serisinin 38. bölümü yayında!

IPI Özgür Sohbetler’in yeni bölümünde gazeteci Cansu Çamlıbel, basın özgürlüğü alanında çalışan avukat Resul Temur ile alternatif medya platformlarının dönüşümünü ve Kürt basınına yönelik yargı tacizini konuştu.

2016 yılından itibaren Kürt basınının da içinde bulunduğu muhalif medya oluşumlarının sosyal medya ve YouTube gibi alternatif medya kanallarını kullanmak zorunda bırakıldığını ifade eden Temur, Kürt medyasının da bu durum karşısında prodüksiyon şirketleri üzerinden gazetecilik faaliyetlerini yürütmeye çalıştığını aktararak “Gazeteciler, yarattıkları içerikler sebebiyle değil, alternatif medya kanalları yaratmaları sebebiyle yargı tacizinin hedefi oluyor” ifadelerini kullandı.

Gazetecilere yönelik bu yargı tacizinde yargının, hukuki denetim mekanizmasına tâbiolmayan “açık tanık” ve “gizli tanık” kullanımına sık sık başvurduğunun da altını çizen Temur, tanıkların bu koşullar altında davalara müdahil olmasının yargı bağımsızlığının önüne geçtiğini ifade etti.

Temur’a göre iktidarın Kürt basınına yönelik yargı tacizi, son yıllarda şekil ve dozaj değişikliğine uğradı ancak hiçbir dönem duraksamadı. Kürt gazetecilere yönelik tutumun özellikle son 10 yıl içerisinde değiştiğini, tekil gözaltı ve tutuklamaların yerini toplu gözaltı ve tutuklamalara bıraktığını ifade eden Temur, “Kürt gazetecilere yönelik bir operasyon ya da soruşturma başlatıldığında, gazeteciler dosya dışı tanıklık ve belgelerle birlikte fiillerinden ziyade Kürt basını çatısı altında çalışıyor olmaları sebebiyle yargılanıyor ve cezalandırılmak isteniyorlar” diye konuştu.

Sohbette değinilen konu başlıklarından bazıları şöyle:

  • Alternatif medya platformlarının oluşumu ve gazetecilik faaliyetlerinin devamlılığı
  • Medya kurumlarına ve prodüksiyon şirketlerine yapılan operasyonlar
  • Bir yargı tacizi yöntemi olarak davalarda açık ve gizli tanık kullanımı
  • Kürt gazetecilere yönelik “terör örgütü üyeliği” suçlamaları

IPI Özgür Sohbetler’in geçmiş bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.