Astăzi, este lansat de Institutul Internațional de Presă (IIP) și de Centrul European pentru Presă și Libertatea Presei (CEPLP) un fond de până la 450.000 EUR pentru susținerea jurnalismului de investigație transfrontalieră în Uniunea Europeană.
Fondul „Jurnalism de investigație pentru Europa” (# IJ4EU) este destinat încurajării și consolidării colaborării dintre jurnaliștii și camerele de presă din Uniunea Europeană privind dezvăluirile de interes public și cu semnificație transfrontalieră. Fondul urmărește să susțină investigațiile ce reflectă rolul de supraveghere al mass-mediei și care ajută publicul să-i tragă la răspundere pe cei aflați la putere pentru acțiunile lor și conform obligațiilor lor. În acest sens, urmărește să contribuie la durabilitatea democrației și a statului de drept în UE.
Fondul va fi gestionat de IIP, o rețea globală de editori, directori media și jurnaliști de frunte care apără libertatea presei încă din 1950.
În 2018, echipele transfrontaliere de reporteri de investigație și / sau mass-media cu sediul în cel puțin două state membre ale UE pot solicita subvenții în valoare maximă de 50.000 EUR pentru a efectua investigații pe teme de interes transfrontalier și de interes public.
Proiectele propuse trebuie să vizeze dezvăluirea de noi informații. Echipele de investigație existente sau create pentru un proiect #IJ4EU sunt la fel de binevenite să solicite subvenție. Investigațiile în curs, dar incomplete, sunt eligibile pentru solicitarea de fonduri pentru a finaliza un reportaj publicabil. Echipele de jurnaliști sau mass-media care se află în afara capitalelor sau a celor mai mari orașe sau în țările în care jurnalismul de investigație prezintă un risc deosebit sunt încurajați în special să candideze.
Programul va lua în considerare finanțarea tuturor platformelor, inclusiv imprimarea, difuzarea, mass-media online, producția de filme documentare și reportajele pe mai multe platforme.
Pentru a fi eligibile pentru finanțare, proiectele propuse trebuie să aibă scopul de a fi publicate (și disponibile în formă publicabilă) de către redacțiile sau platformele de știri respectate din cel puțin două țări ale UE și cel târziu la 31 decembrie 2018.
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 3 mai 2018, zi care marchează, de asemenea, Ziua Mondială a Libertății Presei. Cererile trebuie să fie depuse în limba engleză. Solicitanții va trebui să furnizeze o descriere detaliată a proiectului, informații despre echipa de investigație, un plan de cercetare și de publicare, un buget și o evaluare a riscurilor.
Un juriu independent va selecta proiectele care vor fi finanțate, cu scopul de a încheia acorduri cu toți solicitanții care vor fi acceptați, până pe 15 iunie 2018.
Pentru a candida și a citi informațiile complete privind eligibilitatea, cererile și procesul de selecție, vă rugăm să vizitați site-ul web al fondului.
„Jurnalismul de investigație, ce realizează un serviciu esențial în orice democrație funcțională, se află sub presiune în întreaga UE”, a declarat Barbara Trionfi, director executiv al IIP. „Acordarea de sprijin financiar proiectelor de investigație este o modalitate de a contribui la asigurarea că informațiile despre chestiuni precum corupția, infracțiunile financiare, abuzurile drepturilor omului și daunele aduse mediului ajung la public.”
A adăugat: „Deoarece astfel de investigații sunt rareori limitate la un singur stat, este esențial ca echipele de jurnaliști să lucreze dincolo de granițe asupra chestiunilor respective. Suntem mândri că #IJ4EU va oferi posibilitatea de a face aceasta.”