Read in English

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye’den başvuracak gazeteciler arasından seçilecek sınırlı sayıda içeriğe 500€’ya kadar ödül verecektir. Başvurular Türkiye’de basın özgürlüğüne uygulanan baskı ve bu baskının toplumun diğer yanlarına etkisini konu alan makale veya video tarzı içerikler arasından değerlendirilecektir.

IPI, uluslararası okuyucuya hitap edebilecek, Türkiye’deki ifade ve basın özgürlüğü, bu özgürlüklerin kısıtlanması ve bu kısıtlamaların toplumun çeşitli yanlarına etkileri üzerine yazılacak tüm içerik başvurularını kabul edilecektir. Ülkedeki mevcut basın özgürlüğü kısıtlamaları, hukukun üstünlüğünde gerileme ve ekonomik etkileri ele alan analizler teşvik edilmektedir. Aynı şekilde, hak ihlalleriyle savaşan sivil toplum örgütlerini inceleyen konular desteklenmektedir.

Başvurular arasından seçilen içeriklerin son hallerinin, makale tarzında ise yaklaşık 1500 kelime; video şeklindeyse yaklaşık 5 ile 10 dk uzunluğunda olması beklenmektedir. Tüm içerikler esasa dayalı ve iyi araştırılmış, gazetecilik etiği ve doğruluk kuralları dahilinde olmalı, gizlilik esasının gerektiği durumlar hariç bilgi kaynakları tamamen şeffaf olarak sunulmalıdır.

Seçilen içeriklerin, IPI’ın uluslararası ağı vasıtasıyla Türkiye dışındaki haber kanallarında yayınlanması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda bu makaleler IPI resmi internet sitesinde yayınlanacak ve IPI kanallarıyla paylaşılacaktır. Türkiye’de bir medya kuruluşunda çalışan gazeteciler isterlerse çalışmalarını o medya kuruluşunda da yayınlayabileceklerdir.

Başvuru Tarihi

Ön eleme için son başvuru tarihi 26 Ekim 2017 gece yarısıdır (Orta Avrupa Yaz Saati).

Başvurusu kabul edilen adaylar 1 Kasım 2017 tarihinde bilgilendirilecektir. İçeriklerini tamamlamaları için iki haftalık süreleri olacaktır. Düzeltme ve çeviri süreçlerinin ardından çalışmalar aralık ayının ilk haftasında yayınlanacaktır

Kimler Başvurabilir?

Vatandaşlık ayrımı gözetmeksizin Türkiye’de bulunan veya Türkiye’yle ilgili yeterli bilgi sahibi gazeteciler bireysel başvuru yapabilir.

Dil

Başvurular İngilizce yapılmalıdır. Buna karşın oluşturulacak içerik Türkçe veya İngilizce de olabilir. IPI Türkçe ve İngilizce oluşturulacak bu içeriklerin çevirisini gerçekleştirecektir.

Başvuru Kuralları

Başvuruların ön elemeye kabul edilebilmesi için, aşağıdaki bilgilerin sağlanması gereklidir:

  1. Kişisel bilgi beyanı
    İsim, Soyisim
    Posta Adresi
    Açık Adres (öncekinden farklıysa)
    Telefon Numarası
    Email Adresi
    Website (konuyla alakalıysa)
  2. Üretilecek içeriğin kısa tanımı (maksimum 400 kelime)
    Üretilecek içerik hakkında, aranan kriterlere uygunluğunu gösterir detaylı özet sunulmalıdır. Başvurunun seçilmesi halinde içeriğin üretilmesi için gerekli ödül miktarını avro (€) birimiyle belirtiniz. Kullanılacak yöntem (metin ya da video), ana tema veya fikirler, yazım sürecinin planlanması, varsa öngörülen zorluklar ve diğer ilgili bilgiler özette belirtilmelidir.
  3. Gazetecilikle ilgili tecrübe (maksimum 400 kelime)Gazetecilik alanındaki deneyiminizi, varsa aranan özelliklerde bir içerik üretmeye yetkin diğer  tecrübe ya da becerilerinizi belirtiniz.

Yollanan tüm bilgiler İngilizce olmalıdır.

Tamamlanmış başvuru IPI e-mail adresine gönderilmelidir. İletişim bilgileri için lütfen aşağıya bakınız.

Eğer başvurunuzun IPI çağrısına uygunluğundan emin değilseniz, lütfen projenizin kısa tanımıyla birlikte ön bilgi almak için mail atınız.

İletişim
IPI Project Director
Steven M. Ellis
sellis(at)ipi(dot)media

The International Press Institute (IPI)
Spiegelgasse 2/29
1010 Vienna, Austria

IPI Hakkında

Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) kendilerini basın özgürlüğünü savunmak ve geliştirmeye adamış editör, medya çalışanları ve öncü gazetecilerden oluşan global bir örgütlenmedir. IPI, ifade ve düşünce özgürlüğünü korumak, haber ve bilginin serbest dolaşımını artırmak, ve bağımsız gazeteciliğin gelişmesini hedefleyen bir kuruluştur. IPI, Türkiye Milli Komitesi aracılığıyla Türkiye’de etkin faaliyet göstermektedir.

Ödül çağrısı hakkında
Bu çağrı, IPI’ın Türkiye’de devam eden derin kriz döneminde profesyonel ve bağımsız gazeteciliğin sürdürülmesi, hukukun üstünlüğü ve temel hak ve özgürlüklerin güçlenmesi için yürüttüğü genel faaliyetin bir parçasıdır. IPI, bahsi geçen ödülü İstanbul’daki İsveç Başkonsolosluğu, Türkiye-İsveç Kalkınma İşbirliği Bölümü desteğiyle vermektedir.