Read and Download (Greek)
Download Training Materials (Greek)

Το “Ελευθερία της Έκφρασης, Νομοθεσία για τα Μέσα Ενημέρωσης και Δυσφήμηση” είναι ένα περιεκτικό εγχειρίδιο αναφοράς και εκπαίδευσης για δικηγόρους και δημοσιογράφους σχετικά με τα ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και την προστασία της υπόληψης.

Κοινή δημοσίευση από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και την Πρωτοβουλία Νόμιμης Υπεράσπισης των ΜΜΕ, το εγχειρίδιο, 55 σελίδων, συνοψίζει βασικές αρχές της ευρωπαϊκής νομολογίας περί δυσφήμησης και σκοπεύει να παρέχει αφενός υποστήριξη σε δικηγόρους, οι οποίοι εκπροσωπούν επαγγελματίες των ΜΜΕ, στους οποίους έχει ασκηθεί αγωγή ή έχει απαγγελθεί κατηγορία για δυσφήμηση, αφετέρου να βοηθήσει δημοσιογράφους να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους υπό διεθνείς και ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το εγχειρίδιο συνοδεύεται από ένα σύνολο εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο επιτρέπει σε καταρτισμένους εκπαιδευτές την προετοιμασία και διεξαγωγή εργαστηρίων για τη νομοθεσία περί δυσφήμησης και την ελευθερία της έκφρασης σε χώρες της Ευρώπης. Εκτός από τη μετάδοση ουσιώδους γνώσης, τα εργαστήρια παρέχουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εξασκηθούν ενεργά μέσω στρατηγικών υπεράσπισης και σεναρίων προσομοίωσης δίκης.

Στο διαδίκτυο επίσης βρίσκεται διαθέσιμη μια σύντομη έκδοση του εγχειριδίου εκπαίδευσης ως σειρά βίντεο μαθημάτων εξ αποστάσεως.